Meneer Hond in de praktijk: hoe gaat dat nu, werken met een hond? Dat is voor iedereen anders.

Afhankelijk van de hulpvraag gaan wij samen kijken hoe we met Floyd aan de slag kunnen gaan. Om het toch iets te verduidelijken staan hieronder een aantal casussen die beschrijven hoe het werken met een hond gaat bij verschillende diagnoses en problematieken. Let wel, de casussen zijn louter ter illustratie, het is in geen geval een vast programma. Voor iedere cliënt geldt dat de aanpak op maat is. De namen die voorkomen in de casussen zijn gefingeerd.

Karel, 30, autisme spectrum stoornis
Al van jongs af aan heeft Karel moeite met het maken van vrienden.

Op school en later op zijn werk werd hij telkens getreiterd, zonder dat hij echt begreep waarom. Soms dacht hij dat hij vrienden had, maar dan bleek het steeds weer dat ze gebruik van hem maakten. Door deze nare voorvallen is het voor Karel lastig om mensen in vertrouwen te nemen. Hij is bang om weer uitgescholden en belachelijk gemaakt te worden. Lilian en Floyd vinden het niet erg als Karel soms wat onhandig is of niet goed weet wat hij moet zeggen. Door de goede ervaringen die Karel opdoet bij Meneer Hond wordt hij steeds zelfverzekerder. Hij durft nu zelfs af te spreken met een goede internetvriend.

Emma, 5, MCDD

Emma heeft MCDD en heeft moeite met het reguleren van emoties.

Emma is 5 jaar en heeft MCDD (Multi Complex Development Disorder), een ontwikkelingsstoornis met kenmerken van autisme en een angststoornis. Emma vindt het moeilijk om sociale contacten aan te gaan en heeft moeite met het reguleren van haar emoties. Ze gaat soms samen met haar zus van 6 jaar mee naar de speeltuin in het park, maar vindt daar weinig aansluiting met leeftijdsgenootjes. Als Emma met een spel meedoet maar het niet gaat zoals ze wilt, kan ze erg boos worden. Omdat haar leeftijdsgenootjes dit erg moeilijk vinden, willen sommige kinderen niet meer met haar spelen. Dit maakt Emma erg verdrietig. Floyd wil wél graag met Emma spelen. Samen doen zij gemakkelijke spelletjes met een hoge slaagkans waardoor Emma meer zelfvertrouwen opbouwt. Floyds authenticiteit en enthousiasme zorgen ervoor dat Emma steeds meer durft en ze telkens meer het gevoel krijgt dat ze een echte vriend heeft.

 

Steven, 15, vroegtijdige schoolverlater
Doordat de 15-jarige Steven niet meer naar school gaat, raakt hij in een sociaal isolement.

Doordat hij niet meer op school zit, vindt hij het lastig om leeftijdsgenootjes te ontmoeten met dezelfde interesses. De meeste jongens van Steven’s leeftijd vinden zijn interesses maar stom en saai. Steven kiest er daarom vaak voor om vaak op zijn kamer te blijven zitten; op deze manier weet hij zeker dat hij niet weer gekwetst zal worden. Dankzij Meneer Hond durft Steven wel weer buiten te komen. Hij gaat doen wat hij het liefste doet: de natuur in. Met Floyd durft hij wel een band op te bouwen: Floyd oordeelt niet en zal Steven nooit uitlachen. In Floyd heeft Steven eindelijk wel vriendschap kunnen vinden. Deze goede ervaringen geven Steven weer goede moed om meer vriendschappen te sluiten.

Sarah, 8, ADHD
Sarah heeft ADHD en heeft vaak moeite met sociale omgangsvormen.

Ze kan onbedoeld in haar kinderlijk enthousiasme grensoverschrijdend gedrag vertonen. Ze kan leeftijdsgenoten zeer uitbundig begroeten, wat niet passend is bij de situatie. Sarah vindt dit erg lastig en begrijpt niet zo goed wat ze fout doet: haar gedrag komt voort uit goede intenties. In het contact met Floyd kan ze op dezelfde enthousiaste manier reageren: ze is zo blij Floyd weer te zien dat ze om zijn nek gaat hangen. Aan de lichaamstaal van Floyd kan Lilian zien dat Floyd dit niet plezierig vindt. Lilian legt aan Sarah uit hoe ze dit kan zien en vertelt haar hoe ze Floyd op een andere manier kan begroeten die Floyd wel fijn vindt. Hierdoor leert Sarah wat gepast gedrag is in verschillende situaties.

Frederique, 46, PTSS (posttraumatische-stressstoornis)
Frederique heeft een jaar geleden een ernstig auto-ongeluk gehad en hierdoor durft ze niet meer op bepaalde plaatsen te komen.

Recentelijk is bij haar PTSS (posttraumatische-stressstoornis) vastgesteld. In combinatie met gespecialiseerde traumatherapie gaat Frederique aan de slag met Meneer Hond. Ze gaat samen met Lilian en Floyd naar plekken die ze spannend vindt. Ze merkt dat ze het steeds makkelijker vindt om in de auto te stappen en van het toeteren van auto’s schrikt ze steeds minder vaak. Floyd is tijdens het proces echt een buddy voor haar; als hij naast haar loopt, durft ze dingen die ze voorheen niet voor mogelijk hield.

Khalid, 24, meerdere diagnoses/complexe problematiek
Khalid heeft al een heel traject afgelegd binnen de psychiatrie, maar eigenlijk voelde hij zich nergens echt op zijn plek.

Naar eigen zeggen was hij “er wel klaar mee”. Khalid heeft meerdere diagnoses die zijn problematiek zeer complex maken. Na vele verwijzingen en therapieën die niet goed aansloten bij zijn noden en wensen, kwam Khalid bij Meneer Hond terecht. Bij Meneer Hond wordt er meer gekeken naar wat Khalid kan en nodig heeft, dan naar welke labels hij op de loop der jaren opgeplakt gekregen heeft. Als Khalid een rotdag heeft, is het soms genoeg om met Floyd binnenshuis spelletjes te doen. Heeft Khalid veel energie dan gaan ze erop uit. In tegenstelling tot bij conventionele therapie heeft Khalid hier veel meer de touwtjes in handen. Hij mag van zichzelf laten horen en dat bevalt hem goed.

Menno, 42, depressie
Menno heeft tijdens zijn depressieve periodes moeite om uit bed te komen; een dagritme heeft hij dan niet meer.

Doordat hij 1 keer per week een afspraak heeft met Meneer Hond heeft hij wel een reden om uit bed te komen. De afspraak zorgt ervoor dat hij in deze moeilijke periode contragedrag stelt: ondanks dat hij het moeilijk vindt om op te staan, zich aan te kleden en naar buiten te gaan, doet hij dit toch. Meneer Hond is in dit geval een motiverende factor die Menno weer wat structuur biedt in zijn leven en positieve energie biedt. Als Menno aankomt bij de afspraak is Floyd altijd blij om hem te zien en dit doet Menno erg goed. Floyd oordeelt niet, dus ondanks dat Menno zich druk maakt over zijn ongewassen kleding is dit voor Floyd uiteraard geen enkel probleem.

Helena, 28, bipolaire stoornis
Als Helena hypomaan is, is ze ongelooflijk energiek.

Ze wil allerlei activiteiten doen en plant haar agenda vol met uitstappen. Haar wekelijkse sessie met Meneer Hond is voor haar echt een rustpunt. De wandeling die ze dan maakt met Floyd en Lilian in het bos geeft haar rust, maar laat haar tegelijk ook inzien dat haar gedrag soms iets te energiek is. Floyd is een gevoelige hond en voelt energie heel goed aan. Als Helena druk vertelt en veel handgebaren maakt, reageert Floyd hierop door te spiegelen: hij springt dan tegen haar op. Door het spiegelen van Floyd weet Helena: ‘hé, nu ben ik iets te energiek’, en leert ze haar energie wat te doseren.

Sophie, 14, weinig weerbaar en laag zelfvertrouwen
Sophie is al vanaf jonge leeftijd bezig met dansen en doet dit met veel passie.

Ze merkt wel dat het steeds competitiever wordt. Sophie begint zich steeds meer te vergelijken met de andere meiden bij de dansclub en zo vindt Sophie zichzelf dik en lelijk. Ze heeft een keer geprobeerd om op dieet te gaan, maar haar moeder had dit snel door en was het hier niet mee eens. Sophie vindt het lastig om aan haar moeder uit te leggen wat haar dwars zit. In de danswereld is het normaal om er slank uit te zien, maar haar moeder vindt dit overdreven. Samen met Lilian en Floyd vindt Sophie het makkelijker om in gesprek te gaan met haar moeder. Sophie en haar moeder gaan samen met Floyd in de tuin aan de slag. Ze gaan een parcourtje bouwen wat enige planning en samenwerking vereist. Hierdoor komen ze erachter dat ze beiden een andere manier van werken hebben en verschillend naar situaties kijken. Dit werkt voor beiden erg verhelderend.